Kolesarstvo

POT MED ROŽICAMI – Planinsko polje

Srednja pot

Srednje dolga in srednje zahtevna krožna kolesarska pot kolesarje vodi iz središča Logatca preko Prezida in Rovtarskih Žibrš skozi Žejno dolino, Hotedršico ter Grčarevec do najnižje točke 443 metrov nad morjem v občini Logatec na Planinskem polju. 13 kilometrov poti poteka po regionalnih cestah, približno polovica po asfaltiranih lokalnih, preostalih 7 kilometrov pa po urejenih, pretežno gozdnih makadamskih cestah.

Startna točka je predvidena v središču Dolnjega Logatca, med upravno stavbo in knjižnico, a že po prevoženem prvem kilometru zapustimo urbano območje in se podamo severno v smeri naselja Prezid, tik pred katerim nas pot po prevoženih 4 kilometrov pripelje do Visokega barja Jezerc pod Ostrim vrhom.

Iz Prezida krenemo zahodno do naselja Ceste, od koder se v poltretjem kilometru vzpnemo v Rovtarske Žibrše na najvišjo točko trase 670 metrov nad morjem. Sledi spust skozi Žejno dolino ob Žejskem potoku v Hotedršico, kjer pri gostilni Turk z levim zavojem sledimo regionalni cesti 102 v smeri Logatca in po 300 metrih znova zavijemo levo ter se vzpnemo na Ravnik. Po skupnih prevoženih 19 kilometrih se pot prevesi v blag spust, ki se že po enem kilometru natanko na sredi celotne trase prevesi v izrazito strm spust vse do regionalne ceste 102, ki ji v smeri Logatca sledimo do Kalc.

Na Kalcah nadaljujemo jugozahodno po regionalni cesti 409 do naselja Grčarevec, kjer se nam pred cerkvijo sv. Luke odpre pogled na največjo naravno znamenitost v Logatcu; Planinsko polje z vijugasto reko Unico, in prav po severnemu robu Planinskega polja po makadamski poti nadaljujemo s kolesarjenjem do bližnje vasi jakovica, nad katero na vrhu Jakovškega griča stoji cerkev sv. Mihaela, v bližini pod njo pa Kapela Matere božje v Leševju, zgrajena že pred letom 1400, menda celo na ostalinah še starejšega poganskega svetišča, posvečenega neznanemu vodnemu božanstvu. Prav pod Jakovškim gričem, preden iz grčarevske smeri prispemo do vasi Jakovica, se na točki, kjer prečkamo strugo enega od rokavov Unice, znajdemo na najnižji točki občine Logatec 443 metrov nad morjem. Na tej točki smo približno 400 metrov hoda oddaljeni od znamenitih Putickovih štirn.

Z Jakovice se mimo kampa Glamping Village – Speleo Camp spustimo v bližnje Laze, od koder nas do izhodiščne oz. ciljne točke loči le še 8-kilometrsko kolesarjenje po regionalni cesti 640 z enakomernim 100-metrskim vzponom in spustom. Poldrugi kilometer iz Laz v smeri proti Logatcu se nam ponuja levi odcep na makadamsko gozdno pot, ki vodi do približno kilometer oddaljene Vranje jame.

GPX datoteka
39 km
670 m
670 m

Znamenitosti na poti

Gostišča in prenočišča na poti