Kolesarstvo

Pot izvirov

Srednja pot

Pot izvirov je dolga slabih 55km zaradi razgibanosti pa naredimo 1155 višinskih metrov. Kolesarje vodi preko žibrškega hribovja v hotenjski Zeleno in Žejno dolino in nato preko Medvedjega brda na rovtarske konce in preko Žibrš nazaj v Gornji Logatec, kjer je kot izhodiščna (in ciljna) točka predlagan Grajski park. V Rovtah se lahko odločimo, da spustimo krožni del poti, ki nas pelje skozi Sopot do Hleviš in pod Praprotnim Brdom nazaj v Rovte, ter si tako pot skrajšamo na okroglih 45 kilometrov. V obeh variantah je pot, ki se na najnižji točki nahaja na približno 480 metrih nad morjem, na najvišji pa na približno 820-ih, srednje-do-bolj zahtevna.

Pot nas iz Grajskega parka ob Tržaški cesti, ki je pravzaprav regionalna cesta Ljubljana – Postojna in poteka po trasi nekdanjih tovornih poti, ki so tu potekale že pred začetkom našega štetja, vodi zahodno v smeri Žibrš in po uvodnih “ogrevalnih” kilometrih nas že po prevoženih treh čaka dobrih 200 metrov visok 4-kilometrski vzpon tik pod Šenčurjev vrh, ki ponuja krasno razgledno točko, na bližnji kmetiji odprtih vrat Tumle pa se že ponuja prva možnost okrepčila.

Sledi spust iz Hotenjskih Žibrš na hotenjski konec in skozi Zeleno dolino ob potoku Hotenjka prispemo v Hotedršico, rojstni kraj mizarja Andreja Plečnika, očeta slovitega arhitekta Jožeta Plečnika. Če smo spustili kmetijo odprtih vrat Tumle, se nam za okrepčilo tu neposredno ob cesti Logatec – Idrija ponuja nova priložnost v gostilni Turk, ki se nahaja le streljaj od trga pred cerkvijo sv. Janeza Krstnika, ki ga je zasnoval prav Jože Plečnik. Obenem se le slabih 500 metrov JZ od gostilne Turk nahaja Tomažinov mlin, vsaj tristo let star mlin, zgrajen nad naravnim požiralnikom Hotenjka, in pred leti razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Iz središča Hotedršice nadaljujemo s kolesarjenjem na sever in po 12 prevoženih kilometrih vstopimo v Žejno dolino. Po treh kilometrih blago vzpenjajoče makadamske ceste, ki poteka ob Žejskem potoku, se v šestih kilometrih vzpnemo dobrih 250 metrov in se tako znajdemo na Medvedjem brdu na najvišji točki naše poti, 820 metrov nad morjem tik od idrijsko-logaški meji. Tu nadaljujemo pot v smeri Logatca oz. Rovt mimo bližnje Turistične kmetije Šinkovc in skozi naselje Trate mimo gostilne Tavžentroža, od katere nas le še štirje kilometri ločijo od središča Rovt.

Tu imamo na križišču ob cerkvi sv. Mihaela oz. pri Okrepčevalnici Pr’ Kekcu na izbiro dvoje; približno 10-kilometrski “dodaten” krožni del poti z vzponom na Čakovčev grič, ali pa nadaljevanje poti z manjšim vzponom na Gradiše in spustom preko Petkovca nazaj v smeri Logatca, kjer se nad naseljem Ceste usmerimo jugo-zahodno in se v 1 kilometru za strmih 100 metrov spustimo v Logaške Žibrše. Od tu nas le še dober kilometer pretežno spuščajoče se poti loči od križišča, na katerem smo se na začetku vzpeli v Hotenjske Žibrše, in zgolj okrogli trije kilometri od izhodiščnega Grajskega parka.

 

GPX datoteka
55 km
1155 m
1155 m