Jamarstvo

PLANINSKA JAMA – Jamarsko društvo Planina

Lahka pot za otroke

KLASIČEN: Oglejte si čudesa jame na 500 metrov dolgem prijetnem in vznemirljivem sprehodu po zavarovani poti do edinstvenega sotočja podzemnih rek. Tu se združita reka Rak, ki priteče iz Rakovega Škocjana in reka Pivka, ki priteče iz Postojnske jame, v Unico. Ta vrsta ogleda traja dobro uro.

Ob obisku jame bodite primerno oblečeni in obuti. Obvezna je uporaba svetilke, ki jo lahko imate s seboj, ali pa vam jo posodi vodič.

 

S ČOLNOM: Zaveslajte po Pivškem rokavu v biser jame, Paradiž. Po 3,7 km dolgi poti vam bodo delale družbo številne človeške ribice in čudoviti kapniki. Ta nepozabna avantura traja od 4 do 6 ur. Ogled jame s čolnom je možen samo ob nizkem vodostaju, zato je obvezna predhodna najava.

Ogled poleg veslanja vključuje hojo po neravnih površinah in plezanje. Čelado z lučjo, zaščitno obleko in škornje vam posodi vodič.

 

RAVBARJEV STOLP je ostanek srednjeveškega Malega gradu. Ohranjeni ovalni stolp je bil prvič omenjen leta 1444, zgrajen je v poznogotskem stilu, kar se kaže predvsem v konstrukciji rebrastega zvezdnega svoda v pritličju. Njegovi lastniki so bili tudi Goriški in Celjski grofje, kasneje pa rodbina Ravbarjev.

Za ta ogled vodič ni potreben, zato je ogled prost in na lastno odgovornost.  Vstop v stolp je mogoč v času prireditev ali po predhodni najavi.

april, maj, junij in septembersobota ob 17.00
nedelja in prazniki ob 15.00 in 17.00
julij in avgustvsak dan ob 17.00
oktober -> marecpo dogovoru (vsaj 5 oseb)

Jamarsko društvo Planina je bilo ustanovljeno leta 2001. Trenutno je v njem 20 članov, od tega nas je 5 vodičev z licenco. V jamo organizirano vodimo že od leta 1991. Poleg vodenja je naše poslanstvo tudi zaščita jame, saj je izredno občutljiva za biologijo in hidrologijo, ker se skoznjo pretaka velika količina vode, ki je vir za življenje vseh živih bitij.

https://planinskajama.wordpress.com/spoznajte-nas/drustvo-in-vodici/