Doživetja na vodi

UNICA – MUHARJENJE

Reka Unica nastane na sotočju dveh kraških rek, Pivke, ki priteče iz Planinske jame in pa Malenščice, mirnejše in bolj počasne reke, ki se prav tako vije skozi kraška polja. Unica se nato vije po Planinskem polju, kjer naredi večino svoje poti, dokler naposled ne izgine v požiralnikih pod Grčarevcem.

Je najbolj znana kraška reka, ki je zaradi svoje prečudovite okolice in z življenjem polne rečne struge znana tudi preko slovenskih meja. Zaradi kraških tal, ki so bogata s hranili so ribe v reki zdrave in močne, dosegajo nadpovprečne dolžine in so zato pravi izziv za ribiče.

Ribe:
v reki prebiva več vrst rib, od ščuke, krapa in klena, najbolj zanimivi in za ribiče zaželjeni ribji vrsti pa sta Lipan in Potočna postrv.

Lovne dobe in mere:
Ribolov na reki Unici se uradno začne 1.5 in traja do 30.11. Različne ribe, ki prebivajo v tej kraški reki pa imajo različno dolge lovne dobe, prav tako se razlikujejo tudi v lovnih merah. Kar se tiče muharjenja je lovna doba za lipana od 16.5 do 30.11 in njegova lovna mera 40cm, lovna doba za potočno postrv pa od 1.5 do 30.9 in lovna mera 50cm. Omejitev uplena je 1 lipan ali 1 potočna  postrv dnevno.

Zanimivosti ob poti

Ni zadetkov