Pohodništvo

Do razgledišča pod Srnjakom

Lahka pot za otroke
6 km
230 m
100 % makadam, vlake, steze

Pet kilometrov dolg vzpon pelje po široki gozdni poti in je v vseh letnih časih primeren za pohodnike vseh starosti. Izhodišče je manjše parkirišče ob lovski preži, do katerega pridemo po gozdni poti, ki se od ceste Kalce – Col, odcepi kmalu za znakom za konec naselja. Od izhodišča se sprva po položni, široki makadamski cesti držimo desno, dokler ne pridemo do smerokaza za razgledišče »po stari rimski cesti«. Tu zavijemo desno na ozko, gozdno pot in ji sledimo vse do pozno antične utrdbe Lanišče (povezava na podstran o utrdbi). Na poti bo pozorno oko opazilo kolesnice, ki so jih v skale izdolbla kolesa kočij v času, ko je bilo področje sedanje Slovenije vključeno v Rimski imperij.

Vzpon nadaljujemo po markirani poti nad utrdbo, kjer nekoliko strmejša pot pelje skozi rastlinsko in živalsko bogat mešani gozd. Po prečenju makadamske ceste se ponovno nekoliko strmeje vzpnemo in kmalu prispemo do razgledišča »Orlov grič« pod Srnjakom, ki stoji na 720 m.n.v. Z razgledišča se pogled odpre vse od Godoviča na severozahodu, do Slivnice na jugozahodu. Na lep sončen dan lahko vidimo večji del logaške občine, Ljubljano, Škofjeloško pogorje, Julijske Alpe in druge vrhove.

Z razgledišča se spustimo po makadamski cesti nazaj do utrdbe, od koder do izhodišča pelje več poti, v zimskih mesecih izberemo očiščeno gozdno cesto, ki je najlažje prehodna.