Pohodništvo

Pikelca

Lahka pot za otroke
6 km
180 m
60 % makadam

Spust in dvig iz slikovite doline Pikelce je krajši izlet, primeren za pohodnike vseh starosti. Izhodišče je gostilna Tavžentroža na Medvedjem brdu, od koder se pot strmo, vijugasto spusti skozi gozd in pelje neposredno v dolino Pikelščice. Nedaleč od stika dolomitnega in kraškega sveta se cesta spusti v nekdaj kmetijsko pomembno dolino, z danes še aktivnimi velikimi kmetijami in prostranimi pašniki.

Po prečenju Pikelščice, ki ponikne v bližnjem znamenitem Pucovem breznu z naravnim mostom in napaja idrijsko Divje jezero, se pot nadaljuje vzdolž doline domostu, kjer zavijemo desno in nadaljujemo z vzponom po cesti, ki so jo zgradili Italijani za potrebe oskrbe postojanke Rapalske meje na Medvedjem Brdu.

Od gasilskega doma nadaljujemo mimo razgledišča Šinkovčev grič in kmetije odprtih vrat Šinkovc, od koder se spustimo nazaj do izhodišča. Pred samim zaključkom velja obiskati tudi bližnjo cerkev sv. Katarine Aleksandrijske v neposredni bližini CŠOD Medved, ki stoji na temeljih iz 11. stoletja.