Organizatorji aktivnosti

Jamarsko društvo Planina

Delovni čas

Urnik
april, maj, junij in september sobota ob 17.00
nedelja in prazniki ob 15.00 in 17.00
julij in avgust vsak dan ob 17.00
oktober -> marec po dogovoru (vsaj 5 oseb)

Jamarsko društvo Planina je bilo ustanovljeno leta 2001. Trenutno je v njem 20 članov, od tega nas je 5 vodičev z licenco. V jamo organizirano vodimo že od leta 1991. Poleg vodenja je naše poslanstvo tudi zaščita jame, saj je izredno občutljiva za biologijo in hidrologijo, ker se skoznjo pretaka velika količina vode, ki je vir za življenje vseh živih bitij.

Naša glavna dejavnost je vodenje v Planinsko Jamo. Po dogovoru pa organiziramo tudi oglede ostalih jam v okolici Planinskega polja.

Planinska jama (včasih Malograjska jama) se nahaja na južnem robu Planinskega polja, le streljaj od Ravbarjevega stolpa, v zatrepni dolini, ki je bila nekoč del jame, pod 65 metrov visoko prepadno steno. Skozi veličasten 20 metrov širok in 8 metrov visok vhod v Planinsko jamo nas ob visokem vodostaju pospremi gromko bučanje reke Unice. Ta nastane 500 metrov globlje v jami, kjer se združita 2000 metrov dolg Pivški rokav, po katerem priteče iz Postojnske jame reka Pivka in 2500 metrov dolg Rakov rokav, po katerem priteče iz Rakovega Škocjana reka Rak. Skupno je dolga skoraj sedem kilometrov in je največja slovenska vodna jama. Skoznjo se v sušnem obdobju lahko pretoči manj kot 0,001 kubičnega metra vode na sekundo, po obilnejšem deževju pa tudi do 100 kubičnih metrov na sekundo.