Kolesarjenje

Veliki krog

Težka pot
58 km
1220 m
15 % makadam

Daljša in zahtevna kolesarska pot Veliki krog ima predvideno izhodišče in cilj v Zapolju, lahko pa se nanjo podamo na povsem poljubni lokaciji in sledimo začrtani poti s skoraj 60 kilometri dolžine.

V Zapolju se najprej poženemo po magistralki oz. nekdanji cesarski ali furmanski poti v smeri Vrhnike, že po prevoženem prvem kilometru pa pot krene v smeri Zaplane tik pod vrh Ulovke, kjer se ponudi prva priložnost čudovite razgledne točke na le streljaj oddaljenem razglednem stolpu na Planini nad Vrhniko. Od tu se pot po meji med Logatcem in Vrhniko zlagoma spusti v Mizni dol, temu spustu pa sledi nov vzpon v smeri Rovt, in sicer na Gradiše, kjer se v jasnem vremenu znova ponuja čudovit pogled na rovtarsko hribovje v smeri Triglava in Vrha Sv. Treh kraljev.

Na slednjega se preko spusta z Gradiša skozi Rovte mimo gostilne Pri Rezki na 600 metrov ndm v Praprotno brdo povzpnemo po polovici prevožene poti, s čimer osvojimo najvišji vrh velikega kroga tik pod 900 m nadmorske višine. Tik pod vrhom stoji Planinska koča Sv. Treh Kraljev (823 m).

Sledi strm spust z Vrha Sv. Treh Kraljev nazaj na 570 ndm v Sopot na sotočje treh Sovr, nakar po dobrega pol kilometra vožnje v smeri Rovt pot znova skrene, tokrat v 4-kilometrski vzpon na okroglih 850 ndm v smeri Zavratca in ob meji med Idrijo in Logatcem naprej skoraj vse do naselja Dole.

Sledi skoraj 10-kilometrska vožnja navzdol nazaj v smeri Logatca skozi Medvedje brdo in mimo gostilne Tavžentroža v Tratah do naselja Ceste. Tu pot krene v smeri Vrhnike in skozi Prezid, kjer se po 3 km vožnje iz Cest znajdemo na križišču ob poti po Rupnikovi liniji, odkoder nas do cilja oz. sklenjene poti loči le še slabe 4 kilometre vožnje po že v začetku prevoženi poti z blagim vzponom in hitrim spustom nazaj v Zapolje.

Razgibano pot s številnimi vzponi in spusti po Rovtarskem hribovju zaznamujejo predvsem številne razgledne točke, v večinskem delu poteka po umirjenih lokalnih asfaltiranih cestah z malo prometa, teče pa tudi mimo številnih urejenih izvirov pitne vode in nekaj gostiln, kjer lahko počijemo in se okrepčamo.